רוזמרין הוא צמח מרפא עם יתרונות רבים. מחקרים הראו שרוזמרין מפחית תסמינים של חרדה ודיכאון, משפר את הזיכרון – אפילו עבור הסובלים מאלצהיימר ואף משפר את השינה ואת הזיכרון אצל אנשים צעירים יותר.
שיח הרוזמרין
רוזמרין (Rosmarinus officinalis) הוא שיח ירוק עד וחבר למשפחת הנענע. הוא שימש במשך אלפי שנים כצמח מרפא. המצרים, היוונים והרומאים השתמשו בו לפני יותר מ-3,500 שנה.
אומרים שהשם מיוחס לשימושה של האם מרי בצמח הרוזמרין. הוא גדל באקלים הממוזג של צפון אמריקה, אזור הים התיכון ובאקלים הממוזג של אסיה ודרום אירופה.
מחקר בחרדה ודכאון אצל סטודנטים
חרדה היא תגובת הגוף לסכנה, אם זה קורה בזמן שאין סכנה ממשית ייתכן וזו הפרעת חרדה שיכולה להגיע בצורות שונות – פוסט טראומה, חרדה חברתית, חרדת נטישה או התנהגות אובססיבית כפייתית.
רובנו יודעים שתלמידים יכולים לחוות כמות משמעותית של חרדה ודיכאון. מחקר קליני על רוזמרין לטיפול בחרדה ומתח מאוניברסיטת קרמן למדעי הרפואה כלל 68 סטודנטים לרפואה. המחקר היה כפול סמיות ואקראי. התלמידים היו בני 20 עד 25. משך הטיפול היה 30 יום.
החוקרים חילקו את התלמידים לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה 500 מיליגרם ביום של אבקת רוזמרין לטיפול בחרדה ומתח בקפסולה. הקבוצה השנייה קיבלה פלצבו – הכמוסות נראו זהות לכמוסות הרוזמרין.
תחושת החרדה משתפרת לאחר טיפול ברוזמרין
לפני הטיפול, ל-64.71 אחוז מהתלמידים הייתה תחושת חרדה תקינה, בעוד ל-17.65 אחוזים הייתה חרדה קלה. ו-14.71 אחוזים סבלו מחרדה בינונית, בעוד ש-2.94 אחוזים סבלו מחרדה קשה.
לאחר הטיפול ברוזמרין, ל-82.35 אחוז מהתלמידים היו תחושות חרדה תקינות (עלייה מ-64.71). לאף אחד מהתלמידים לא היו תחושות חרדה חמורות, רק 11.77 אחוזים (ירידה מ-17.65) היו בעלי תחושת חרדה בינונית. רק ל-5.88 אחוזים היו ציוני חרדה קלים, ירידה מ-17.65 אחוזים.
לעומת זאת בקבוצת הפלצבו תחושות החרדה היו ללא שינוי ברובם לעומת מצבם בתחילת המחקר.
שיפור דומה נצפה גם בתחושת הדיכאון, באיכות השינה ובזיכרון של הסטודנטים שנטלו רוזמרין לטיפול בחרדה ומתח באותו ניסוי.