האם רפואה משלימה יכולה לסייע לטיפול בחרדה?

During group psychotherapy men discover their hopes, fears, losses, frustrations, and traumas

חרדה היא מבין הפרעות מצב הרוח הנפוצות ביותר. אנשים רבים מלינים על תסמינים שמאפיינים חרדה מגילאי ילדות ועד לגיל הזהב.

החרדה עלולה לנבוע משורה של נסיבות שונות, חלקן גנטיות וחלקן נובעות ממאפיינים סביבתיים שהביאו להופעתן ולהחמרתן.

כיום ניתן למצוא מידע ניכר על החרדה, דרכי התמודדות עצמאיות וכן אפשרויות טיפול ברפואה המערבית המקצועית, קרי הפסיכותרפיה, וכן ברפואה האלטרנטיבית.

מהי חרדה?

בעת חרדה, הגוף שלנו נכנס ל"מוד" של מצב חירום.

המדדים הפיזיולוגיים שלנו מכניסים את הגוף למצב תגובה שמטרתו להגן מפני איום. מדדים אלו יכולים להתבטא ברעידות, דופק מואץ, עלייה ניכרת בלחץ הדם, רעידות בשרירים ועד לתסמינים קשים של הזעה מוגברת וסחרחורות.

ההיבט בחרדה אשר מצריך לעתים קרובות את מעורבותו של גורם מטפל, נעוץ בכך שהיא מופיעה לא בהכרח בקורלציה לנסיבות: אדם חש באיום וסובל מחרדה ללא כל התראה מוקדמת, אך בפועל אין כל איום שנשקף.

תלונה שכיחה בקרב אנשים המגיעים לטיפול בחרדה אצל פסיכולוג היא על מידת ההפתעה שנעוצה בה. על החשש שלהם מפני הליכה ברחוב או הגעה למקום העבודה, שמא החרדה לפתע תתפרץ.

דרכי טיפול ברפואה האלטרנטיבית

עיסוי

כיום ניתן למצוא מערכים שלמים של טיפולי רפואה משלימה, גם בקופות החולים השונות.

מבין הטיפולים המובילים אפשר להצביע על עיסוי מקצועי. אין מדובר בעיסוי לשם הפינוק כפי שמרביתנו מכירים מן הספא, כי אם בעיסוי שנועד למצות את היתרונות שקיימים בטיפול באמצעות מגע.

לישת השרירים היא אמצעי שנחקר רבות, ונמצא כיעיל להפחתת לחצים וחרדות. ניתן ליישם אותו באמצעות מטפל מקצועי, אך גם כטיפול עצמאי.

מדיטציה

כאן המקום להדגיש את הגבול האפור שקיים בין טיפול פסיכותרפיסטי אל מול טיפול אלטרנטיבי.

המדיטציה בגרסתה המערבית "מיינדפולנס", נהוגה גם בקרב מטפילם ברפואה משלימה וגם בקרב פסיכולוגים, בעיקר אלו המשתמשים בשיטת ה-CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי).

מטרתה של המדיטציה, היא לאמן את המוח להתרכז ב"כאן ועכשיו". מחשבות על מה היה או מה יהיה, עלולות בהחלט להגביר את היתכנותה של חרדה.

במהלך תרגול מדיטציה, אנו מתרכזים בנשימות או בתחושות הגוף, ובכך מעגנים את עצמנו אל ההווה.

תזונה

נהוג לומר ש"מה שאנחנו אוכלים הוא מה שאנחנו מקבלים", ומשפט זה נכון גם כאשר מדובר בהיבטים המנטליים שלנו.

מחקרים רבים סקרו ובדקו מרכיבים תזונתיים שונים, ומיפו מגוון ניכר של מאכלים שונים אשר יכולים לסייע בהפחתת תסמיני לחץ נפשי וחרדה.

דוגמה קלאסית לכך היא הבננה. פרי זה מכיל בתוכו מרכיבים תזונתיים שונים לרבות חומצות אמינו המסייעות להפרשתם של חומרים שונים במוחנו לרבות הורמון הסרוטונין. הורמון זה ידוע ביכולתו לדרבן תחושת אופוריה ושלווה.

האם זוהי סיבה לוותר על טיפול פסיכותרפיסטי?

חשוב לציין, טיפולים אלטרנטיביים הם אינם סיבה מספקת כדי לוותר על תועלותיו של הטיפול הפסיכולוגי.

בעזרת שיח אל מול המטפל או המטפלת, ניתן לנבור בנפש האדם, להבין את מקורותיה של החרדה ולגשת לטיפול בה מתוך זוויות חדשות נוספות.

אם אתם חשים במצוקה שאינכם יודעים או יכולים עוד להתמודד עמה, מומלץ לפנות ולהיוועץ עם איש מקצוע בבריאות הנפש, אשר יוכל לדייק יחד אתכם את צורכיכם.

אולי תאהבו גם

הרשמה

הירשמו לניולזטר שלנו לקבלת עדכונים

עקבו אחרינו

דילוג לתוכן