דאבת שרירים מוכרת לנו גם בשם – פיברומיאלגיה. מדובר במחלה שהאבחנה שלה אינה ברורה ועד לפני שנים לא רבות לא באמת הכירו בה. אנשים שסבלו מהמחלה 'הואשמו' בכך שהם ממציאים את הכאב וכי 'הכול ברא'. זאת משום שהבעיה העיקרית של הלוקים במחלה היא שאין בדיקות דם או כל בדיקה אחרת שיכולה לאשש את קיומה של המחלה.
עם זאת, ידוע היום שיש 18 נקודות בגוף אשר במצב של דאבת שרירים, כואבים מאוד כאשר לוחצים עליהם בלחץ קל בלבד. האבחון נקבע לאחר ש11 נקודות מתוך ה18 כואבים בעת מגע ולחץ קל.
התסמינים של פיברומיאלגיה
אז מתי תחשדו שמדובר במחלת דאבת השרירים?
כאבים – התסמין העיקרי והמוכר ביותר הוא פשוט כאב. כאב כרוני מפושט בכל הגוף שאינו מרפה. החולה יחוש בכאב בכל מערכת המפרקים והשלד ובייחוד באזור הגב, הצוואר והידיים והרגליים. הכאבים אינם מרפים גם לאחר מנוחה ולעיתים הם אפילו מחמירים אחריה. כאמור יש נקודות רבות בגוף המאפיינות את המחלה ובעזרתן ניתן להגיע לאבחנה ברורה.
- הפרעות שינה – קורה לא פעם שהחולה יסבול משינה לא רגועה, יקיצות מרובות ושינה שאינה מרעננת. החולה יסבול מעייפות מוגברת במהלך היום.
- כאבי ראש וסחרחורות.
- תסמינים של דיכאון או חרדה.
- קשיי ריכוז וקשיי זיכרון.
- כאבי בטן – תסמונת המעי הרגיז ותופעות כמו שלשולים ונפיחות בבטן, צורך תכוף להטיל שתן ועוד מלווים לא פעם את המחלה.
מתי תפנו אל הרופא?
בגלל שיש שורה ארוכה כל כך של תסמינים די קשה להגיע לאבחון המחלה כאשר לעיתים הרופא יתייחס לכל תלונה בפני עצמה וינסה להתמודד מולה. כמו טיפול בהפרעות שינה, טיפול במיגרנה, טיפול נפשי בלחץ וחרדות או טיפול בתסמונת המעי הרגיז.
לא תמיד קל לאבחן את המחלה כי התמונה הכוללת לא תמיד נפרסת לעין. עם זאת, רופא מומחה ידע לאבחן את המחלה.
איך מטפלים בדאבת שרירים?
הטיפול במחלת דאבת שרירים היא למעשה כדי לשמר את תפקודו של החולה ולסייע לו לשפר את איכות החיים. ישנם טיפולים תרופתיים וישנם טיפולים אלטרנטיביים. מעבר לכך יש פעילות גופנית שעשויה לסייע מאוד במצבים אלו.
פעילות גופנית – פעילות גופנית חשובה תמיד אך במצבים של פיברומיאלגיה היא חשובה שבעתיים.
כל פעילות גופנית סדירה שיש לה אופי אירובי כמו למשל שחייה, רכיבה על אופניים או אפילו הליכה עשויים להשפיע לטובה. חשוב להתחיל בפעילות האירובית באופן הדרגתי ולהעלות קצב ועומס בהתאם ליכולות.
הידרותרפיה – התעמלות מים הוכחה אף היא יעילה במיוחד.
משככי כאבים – לא תמיד כל משכך כאבים אכן יתברר כיעיל. יש תרופות שונות שנועדו לטיפול במחלות אחרות והוכחו כיעילות לפיברומיאלגיה. כמו תרופה נוגדת אפילפסיה וכדומה.
כדאי לשקול טיפולים אלטרנטיביים שהתבררו כיעילים מאוד במצבים שונים של מחלת דאבת שרירים