תסמונת אספרגר זו לקות התפתחותית אשר נמצאת על הספקטרום האוטיסטי. הסובלים מתסמונת זו סובלים מפערים וקשיים חברתיים.
מה הסימפטומים של אספרגר?
לאנשים המאובחנים עם תסמונת אספרגר יש קושי בפירוש של סיטואציות חברתיות. הם לא מבינים שפת גוף ואינם משתמשים בה בצורה שגרתית בעצמם. הם מתקשים להבין הבעות פנים ולהשתמש בהן, או להבין את המושג "טקט" על כל המשמעות שלו.
יש להם קושי ליצור ולשמר מערכות יחסים, כמו גם להביע אמפתיה ולבטא רגשות. הם יתקשו להבין ביטויים או סלנג, מטאפורות ודימויים וייקחו ביטויים מילוליים כפשוטם, והדיבור שלהם נוטה להיות מונוטוני ומהיר.
בנוסף, הם נוטים להתמחות בתחום מסוים ואף לפתח כפייתיות בתחומי עניין שונים, לרבות בתחומים לא שגרתיים. חלקם עשויים גם להתמודד עם בעיות רגשיות, החל בקשיים בוויסות רגשי, דרך חרדות ועד דיכאון.
דרכי טיפול באספרגר
תסמונת אספרגר לא ניתנת לריפוי והיא תלווה את האדם שלוקה בה לכל אורך חייו. אולם כן ניתן לטפל באספרגר בעזרת שיטות הטיפול הנפוצות הבאות:
- טיפול התנהגותי – טיפולים אלו מיועדים לעיצוב התנהגות, ביניהם שיטת ABA, טיפול DIR בשיטת גרינספן וטיפול VBT מילולי התנהגותי. טיפולים אלו מסייעים למאובחנים לחקות, לתרגל ולרכוש התניות של התנהגות שגרתית.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT – מטרתם של טיפולים אלו היא לסייע לבעלי תסמונת אספרגר להבין בצורה טובה יותר את העולם ולשנות את הפרספקטיבה שלהם על אחרים באמצעות משחקי תפקידים ומנטליזציה.
- טיפול באמנות – טיפולים באמצעות כלי נגינה נחשבים כיעילים לשיפור התקשורת החברתית, איכות החיים במסגרת המשפחה, ואת הקישוריות המוחית ברשתות המרכזיות אשר משפיעות על יכולות התקשורת.
- טיפול קבוצתי – טיפול אשר מסייע לשפר את הכישורים החברתיים באמצעות החברות בקבוצה, בין היתר.
- טיפולים נוספים – טיפולים נוספים שיכולים לסייע בשיפור המיומנויות החברתיות והתקשורתיות יהיו טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT), טיפול נוירופידבק, טיפול באמצעות בעלי חיים, ריפוי בעיסוק ועוד.
ומה לגבי טיפול תרופתי?
כיום אין טיפול תרופתי ייעודי לתסמונת אספרגר, אך כן יש תרופות שיכולות לשפר את התסמינים השונים כמו קשיים בוויסות הרגשי, התקפי זעם, התנהגויות אובססיביות המלוות בטקסים כפייתיים, הפרעות חרדה, תנודות במצבי הרוח ועוד.
כמו כן ישנם לא מעט מחקרים חדשים אשר מלמדים על טיפולים הנעזרים בסמים פסיכדליים. טיפולים אלו נמצאים כיום בחזית, מציגים תוצאות מרשימות ומהווים כלי יעיל להפחתת תסמינים שונים.
באתר https://www.nitzan-onim.org/ תוכלו לקבל מידע נוסף על תסמונת אספרגר, דרכי הטיפול בה ולסייע לבעלי התסמונת להשתלב בחיים באופן עצמאי כשהם עוברים תכניות הכשרה ושיקום מקצועי ונהנים מפעילויות חברתיות מגוונות ומהנות!